Turen igennem lufthavnens sikkerhedskontrol er en fast del af enhver flyrejse og er noget de fleste gerne vil have overstået hurtigst muligt.
Men for at komme nemt og hurtigt igennem sikkerhedskontrollen, er det vigtigt at have styr på screening-processen, og hvad du må medbringe i håndbagagen.
I denne guide får du det fulde overblik over alt, hvad du skal vide om screening, håndbagageregler og andet for at komme hurtigst muligt igennem sikkerhedskontrollen. Sidst i indlægget finder du også svar på de oftest stillede spørgsmål om sikkerhedskontrollen i lufthavnen.
1. Følg væskereglerne
Det er vigtigt at have godt styr på reglerne for væsker i håndbagagen, og heldigvis er de ret ligetil.
Væsker skal opbevares i beholdere på maks. 100 mL (3,4 oz.). Det er tilladt at medbringe så mange beholdere, som kan være i en genlukkelig plastpose på maks. 1 liter. Der må medbringes 1 plastpose pr. person.
OBS: Grænsen på 100 mL er udtryk for beholderens kapacitet, og ikke hvor meget væske den indeholder. Til eksempel er det ikke tilladt at medbringe en flaske med en kapacitet på 150 mL, selvom den kun er fyldt halvt op (75 mL).
Væskereglerne omfatter følgende ting:
Væsketype | Eksempler |
Flydende toiletsager | Shampoo, tandpasta |
Cremer og olier | Solcreme, balsam |
Beholdere under tryk | Barberskum, hårspray |
Flydende mad- og drikkevarer | Vand, saft, suppe |
Delvist flydende madvarer | Smøreost, marmelade |
Blandinger af faste og flydende madvarer | Dåsemad |
SHOP TSA-GODKENDTE REJSEFLASKER OG -BEHOLDERE
2. Ifør dig passende beklædning
I sikkerhedskontrollen vil du blive bedt om at lægge både overtøj og metalgenstande i en bakke, hvorefter du skal igennem en metaldetektor.
Minimer derfor mængden af overtøj og antallet af beklædningsgenstande, som indeholder større stykker metal. Det kan fx være bæltespænder, ure og større smykker. Til gengæld ignorerer metaldetektoren som regel meget små stykker metal såsom små metal-knapper.
TIP: Overvej at samle ure, smykker, nøgler, pung og andre små accessories fra dine lommer i en tech pouch/organizer eller packing cube, allerede før du når sikkerhedskontrollen. På den måde undgår du at bruge tid på at tage disse ting af og på, mens du befinder dig i sikkerhedskontrollen.
SHOP TECH POUCHES OG ORGANIZERS TIL REJSE
3. Vælg det rigtige fodtøj
Udover dit almindelige overtøj vil du også blive bedt om at tage skoene af i sikkerhedskontrollen.
Af samme grund er det en god idé at iføre sig et par sko, som nemt og hurtigt kan tages af og på, og husk også at benytte strømper, så du ikke skal gå i bare fødder på det (beskidte) gulv i lufthavnen.
4. Pak din håndbagage korrekt
Sørg for, at de ting som skal tages op af håndbagagen, nemt kan tilgås.
Overvej at pakke dine væsker i en gennemsigtig 1-liters pose hjemmefra eller som minimum i en toilettaske, hvor væskerne nemt kan tilgås. Hvis du ikke selv har pakket væskerne i en gennemsigtig plastpose, får du udleveret én ved sikkerhedskontrollen.
Sørg også for at holde dit elektroniske udstyr organiseret og lettilgængeligt. Benyt en tech pouch/organizer til at holde det hele samlet ét sted, så det nemt kan tilgås i din håndbagage.
TIP: Sørg for at nedenstående ting nemt kan tilgås, da de skal tages op af håndbagagen i sikkerhedskontrollen.
- Væsker
- Medicin (både piller og flydende medicin)
- Elektronik såsom laptop, tablet, e-bogslæser, kamera og mindre ting som opladere, powerbanks mm.
- Babymad og diætmad
- Lightere
5. Benyt packing cubes til at organisere bagagen
En velorganiseret bagage kan gøre din vej igennem sikkerhedskontrollen en del nemmere – især hvis din bagage udtages til inspektion og derfor skal gennemgås.
Packing cubes er den perfekte måde at organisere bagagen på og giver sikkerhedspersonalet mulighed for at gennemgå din bagage nemt og effektivt. Derudover er det meget nemmere at pakke sine ting sammen igen, når bagagen er organiseret ved brug af packing cubes.
Er du i tvivl om, hvilke packing cubes, du skal vælge, kan du læse vores store guide til valg af packing cubes.
SHOP PACKING CUBES
6. Hav dokumenterne klar
Sørg for at have alle rejsedokumenterne klar – gerne både i papirform og elektronisk.
I sikkerhedskontrollen gælder det især dit boardingkort, som du skal bruge ved indgangen til sikkerhedskontrollen. I den uheldige situation, at din mobil løber tør for strøm, eller at du har problemer med internettet, er det altid en god idé at have en udprintet version af dit boardingkort.
7. Flyv på det rigtige tidspunkt
Travlheden i lufthavnene varierer naturligvis meget afhængigt af tidspunktet på dagen, ugen og året, og selvom lufthavnene tilpasser bemandingen derefter, kan du med fordel vælge at flyve på de mindst travle tidspunkter for at undgå lange køer.
Generelt er den travleste tid på ugen fredag-søndag, mens tidlig morgen og sen eftermiddag/aften typisk er de travleste tidspunkter på dagen – omend det varierer afhængigt af lufthavn, tid på året osv.
Mange lufthavne har gjort det muligt at se den aktuelle ventetid i sikkerhedskontrollen på deres hjemmeside. Til eksempel kan du her se den aktuelle ventetid i Københavns lufthavn.
8. Gør brug af Fast Track
Udvalgte flyselskaber og billettyper giver adgang til Fast Track, som er en separat kø i sikkerhedskontrollen med kortere ventetider.
Rejser du med Norwegian, er Fast Track inkluderet i Flex-billetter, og selv hvis du ikke rejser på en Flex-billet, har du mulighed for at tilkøbe Fast Track indtil 30 min før afrejse. Det gælder i både Københavns lufthavn og Aalborg lufthavn. Læs mere her.
Rejser du med SAS, er Fast Track inkluderet i SAS-Plus og SAS-Business billetter. Det gælder i Aalborg, Billund og København lufthavn. Læs mere her.
Som nævnt tilbydes Fast Track dog kun af udvalgte flyselskaber og lufthavne og gælder kun for udvalgte billettyper.
Læs mere om Fast Track i Københavns Lufthavn.
FAQ - ofte stillede spørgsmål om sikkerhedskontrollen
Nedenfor finder du svar på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål om sikkerhedskontrollen i lufthavnen, og hvad der er tilladt at medbringe i håndbagagen.
Er det tilladt at have vandflaske med igennem sikkerhedskontrollen?
Det er ikke tilladt at have en fyldt vandflaske med igennem sikkerhedskontrollen, da vand er omfattet af væskereglerne.
Du har dog mulighed for at have en tom vandflaske med igennem sikkerhedskontrollen og fylde denne op i en af lufthavnens koldtvandshaner, efter at du har været igennem sikkerhedskontrollen. På den måde undgår du at skulle købe vand i lufthavnen.
Må man have mad med igennem sikkerhedskontrollen?
Ja, det er tilladt at have mad med igennem sikkerhedskontrollen. Vær dog opmærksom på, at flydende og delvist flydende madvarer er omfattet af væskereglerne og derfor skal opbevares i beholdere på maks. 100 mL. Det gælder fx dressing, suppe, yogurt, marmelade, nutella.
Fast føde som brød, kage, kiks, chips og lign. må derimod gerne tages med igennem sikkerhedskontrollen.
Hvad skal tages op af håndbagagen i sikkerhedskontrollen?
Følgende ting skal tages op af håndbagagen i sikkerhedskontrollen:
- Væsker, som skal opbevares i beholdere på maks. 100 mL og samles i en genlukkelig plastpose på maks. 1 liter
- Elektronik som fx laptop, tablet, kamera
- Medicin - både flydende medicin og piller
- Babymad og væsker til babyer
- Lighter
Anses tandpasta for at være væske i håndbagagen?
Ja, tandpasta anses for at være en væske og skal derfor opbevares i beholdere på maks. 100 mL.
Betragtes creme som en væske i håndbagagen?
Ja, cremer er omfattet af væskereglerne. Der er således krav om, at de opbevares i beholdere på maks. 100 mL.
Hvad er reglerne for babymad i håndbagagen?
Babymad må gerne medbringes i håndbagagen og er som regel undtaget væskereglerne. Det betyder, at babymad som mos, grød, mælk og lign. gerne må medbringes i beholdere, som overstiger de normalt tilladte 100 mL.
Disse regler gælder normalt for børn under 2 år.
Vær opmærksom på, at babymad skal tages op af håndbagagen og vises frem i sikkerhedskontrollen. Derfor er det vigtigt, at den nemt kan tilgås i bagagen.
Læs mere om retningslinjerne for babymad i udvalgte danske lufthavne her: